?? Чоловік, якого назвали “Женевським пацієнтом”, став шостою людиною, яка вилікувалася від ВІЛ після трансплантації стовбурових клітин для лікування раку. Однак, на відміну від інших п’яти відомих випадків, він отримав стовбурові клітини від донора, який не має рідкісної мутації, що перешкоджає проникненню ВІЛ у клітини. Через 20 місяців після припинення антиретровірусної терапії (АРТ) чоловік продовжує мати невизначуваний ВІЛ.
Д-р Асьє Саес-Сіріон з Інституту Пастера в Парижі і д-р Олександра Калмі з Женевських університетських лікарень у Швейцарії розповіли про результати дослідження на брифінгу для ЗМІ напередодні 12-ї International AIDS Society Conference on HIV Science (@iasociety 2023) в Брісбені, Австралія. Повні результати будуть представлені 24 липня.
“Всі маркери ВІЛ-інфекції дуже швидко знижувалися, поки не стали невизначуваними за допомогою класичного аналізу протягом декількох місяців, – сказав Саес-Сіріон. “На сьогоднішній день, через 20 місяців після переривання лікування, у цієї людини не спостерігається вірусного відновлення”.
Читати більше (англійською) ?