Сьогодні українське суспільство постало перед глобальними викликами пандемії, які випробовують на міцність систему громадського здоров’я у нашій країні. В цій ситуації гостро постають питання необхідності надання безперервних послуг з профілактики, лікування ВІЛ/СНІДу та туберкульозу (надалі ТБ), послуг супроводу та підтримки ключових груп населення у боротьбі з ВІЛ та ТБ як найбільш вразливих до інфікування коронавірусом.
Благодійний фонд “Нехай твоє серце б’ється” впроваджує програми за підтримки БО “100%Life” на теренах Житомирської області, охоплює послугами профілактики ВІЛ, ТБ, надає доступ до лікування та повну достовірну інформацію щодо ВІЛ, ТБ та інших соціально небезпечних хвороб для 7000 осіб з числа уразливих груп населення та більше ніж для 5000 осіб з числа загального населення.
Ми звертаємося до органів державної влади та місцевого самоврядування з проханням зберегти і посилити фокус уваги у наданні послуг для уразливих до ВІЛ категорій населення.
Ми вважаємо:
1. В умовах поширення коронавірусу життєво важливо забезпечити безперебійне державне фінансування програм протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатитам. Реалізувати взяті Україною зобов’язання у рамках “Плану переходу” на державне забезпечення програм протидії ВІЛ. Обмеження фінансування програм профілактики ВІЛ для ключових груп є недопустимим кроком з точки зору боротьби з двома вірусами (ВІЛ та COVID-19);
2. Координація зусиль з неурядовими організаціями, що працюють на місцевому рівні з органами влади та міжнародними організаціями має бути посилена. Робота громадських організацій, що реалізують програми протидії ВІЛ/СНІДу, може значно полегшити роботу медичних працівників державних та комунальних установ, сприяти профілактиці нових випадків зараження коронавірусом і забезпечити зниження ризиків переривання життєво-необхідної допомоги ВІЛ-інфікованим, хворим на туберкульоз, вразливим групам населення в умовах сьогодення;
3. Вкрай важливо забезпечити соціальних працівників усіма необхідними засобами особистого захисту, роздатковими матеріалами, інформацією та посилити мотивацію. Враховуючи поширення дефіциту засобів дезінфекції, масок, респіраторів, ми стикаємось з проблемами у закупівлі необхідних засобів захисту, це створює складнощі у забезпеченні належних умов для роботи. Ми звертаємось до органів державної влади з проханням вплинути на необгрунтовано підвищені ціни на засоби захисту та дезінфекції. Та окремо звертаємося до міжнародних організацій з проханням надати нам ці засоби у вигляді гуманітарної допомоги.
Ми залишаємося надійним партнером державних установ, міжнародних та національних неурядових організацій у сфері протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу та готові до координації спільних дій для подолання викликів пов’язаних з COVID-19 в Україні!