На Житомирщині активно запроваджується фінансування послуг з профілактики та супроводу ВІЛ за бюджетні кошти, що відбувається в рамках реалізації Плану переходу від донорського до державного фінансування (20-50-80) та направлено на посилення спроможності держави ефективно виконувати пріоритетні заходи для подолання епідемій ВІЛ-інфекції/СНІДу.
У 2019 році розпочалася закупівля послуг з супроводу та профілактики ВІЛ державою у громадських організацій, які мають досвід надання такої допомоги.
Закупівля послуг з супроводу та профілактики ВІЛ-інфекції відбувається Центром громадського здоров’я, який вже провів необхідні тендерні процедури. Послуги з супроводу та профілактики ВІЛ – це, насамперед, робота з населенням, що знаходяться в групах ризику інфікування вірусом імунодефіциту. Ці послуги включають проведення тестування, консультації для людей, які дізналися, що мають ВІЛ-інфекцію та психологічну підтримку.
Благодійний фонд «Нехай твоє серце б’ється»/100% Life Zhytomyr region більше 10 років здійснює успішну діяльність в регіоні за даним напрямком. Вже підготовлені усі необхідні документи та перевірено кваліфікацію персоналу фонду для здійснення відповідної діяльності. А з листопада місяця працівники фонду вже розпочали надавати послуги в рамках отриманого тендеру за державний бюджет.
Україна — перша держава серед країн Східної Європи та Центральної Азії, яка фінансуватиме послуги з профілактики та супроводу ВІЛ з державного бюджету, а не за кошти міжнародних донорів.
Це інноваційний для України механізм, адже відтепер за кошти державного бюджету фінансуватиметься не лише лікування ВІЛ, але й соціальна складова роботи з пацієнтами.
#соціальнийсупровід #100_відсотків_життя #FightForLife #Zhytomyr_region