До Світового дня боротьби зі СНІДом, який відзначається 1 грудня, в Україні пройшла низка заходів анонімного безкоштовного тестування на ВІЛ. Житомир одне з дев’яти міст країни, де проводили тестування.

В рамках акції «ВІЧ:НА:ВІЧ», благодійний фонд «Нехай твоє серце б’ється /100% Life Zhytomyr region» разом із Центром громадського здоров’я та КУ «Обласний медичний центр з надання спеціалізованої допомоги хворим на залежності, ВІЛ/СНІД-інфекції та шкірно-венерологічні захворювання» Житомирської обласної ради, презентували мобільний додаток HIV Test.
Кожен, хто завантажить цей додаток і зробить онлайн тест з 1 до 14 грудня, зможе отримати заохочення.
1 грудня Житомиряни та гості міста робили анонімний безкоштовний тест на ВІЛ у спеціально обладнаних наметах у гіпермаркеті «Ашан».
Під час акції було протестовано 236 бажаючих.
Проблемним моментом залишається страхи населенгя самого слова ВІЛ, саме тому соціальні працівники і волонтери паралельно розбивали міфи щодо захворювання,проводили інформаційну кампанію. На жаль стигма ще існує..
Акція проходила у дев’яти містах України: Києві, Львові, Харкові, Дніпрі, Одесі, Чернівцях, Кривому Розі, Запоріжжі, Житомирі.

Такий захід проходив з просвітницькою метою, аби виявити хворих на ВІЛ-інфекцію і допомогти їм зберегти їхнє здоров’я та здоров’я інших людей.

Чимало людей помилково вважає, що ВІЛ-інфекція підстерігає в основному жінок, що надають сексуальні послуги, наркоманів тощо. Насправді у групу ризику входять усі, хто хоч раз мав випадковий незахищений статевий контакт. Згідно зі статистикою, 66% усіх випадків інфікування ВІЛ в Україні відбувається саме під час незахищених статевих контактів.

Обстеження на ВІЛ не належить до обов’язкових. Його обов’язково роблять лише вагітним. А невчасно виявлене захворювання призводить до того, що людина, не знаючи про хворобу, заражає нею інших, і у неї виникають різноманітні ускладнення, які значно погіршують життя і призводять до смерті.

Людина, у якої виявлено ВІЛ і вона проходить спеціальну терапію, може нормально жити і не передає ВІЛ- інфекцію іншим.
#WorldAIDSDay #FightForLife #HIVTEST #ВІЧнаВІЧ