Відповідно до взятих Україною зобов’язань щодо комплексного фінансування відповіді на виклики соціально небезпечних захворювань, одним із дієвих механізмів їх виконання є забезпечення сталості надання соціальних послуг з ВІЛ/ТБ за рахунок державного та обласного бюджетів.
Наразі на національному рівні дані зобов’язання виконуються.
Імплементація цих програм та послуг за кошти обласного бюджету – це не лише показник хорошого іміджу регіону, а й свідчення того, що представники влади підтримують зобов’язання держави.
З цього приводу сьгодні відбулась зустріч Національного експерта з адвокації та технічної підтримки сталого реагування на ВІЛ/ТБ на регіональному рівні – Dmytro Tygach з першою заступницею голови ЖОДА -Наталією Остапченко, за участі Світлани Мошківської – в.о. директора Департаменту  охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації, Максима Кутишенко – директора КНП “Обласного медичного спеціалізованого центру” Житомирської обласної ради та Наталії Нагорної – директора Благодійного фонду “Нехай твоє серце б’ється”.
Під час зустрічі був опрацьований той спектр соціальних послуг, які наразі не мають фінансової підтримки з боку донорів та визначаються, як додаткові пакети послуг до гарантованого, який забезпечується за рахунок державного бюджету.
Зокрема в цьому році пріоритетними є послуги з патронажу соціального працівника до родин з груп ризику, у яких проживають діти з ВІЛ/СНІД та послуги із забезпечення соціального супроводу і формування прихильності до хіміопрофілактики туберкульозу у ВІЛ- позитивних вагітних.
І незважаючи на значний дефіцит коштів, вже в цьому році послугами із соціального супроводу за рахунок коштів обласного бюджету будуть забезпечені 15 вагітних та 14 дітей.
Актуальність даної потреби вже була озвучена на засіданні координаційної ради з протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу, відповідно до рішення якого, Департамент соціального захисту населення ЖОДА планує включити механізм соціального замовлення до комплексної програми на наступні роки, з метою розширення універсального доступу до соціальних послуг, формування прихильності до лікування та максимального охоплення своєчасним та якісним соціально-медичним наглядом людей, які перебувають у складних життєвих обставинах, спричинених захворюваннями на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію/СНІД.
______________________________________________
Діяльність здійснюється у рамках компоненту 162М «Адвокація та технічна підтримка сталого реагування на ВІЛ та ТБ на регіональному рівні», який реалізує CO «Light of Hope»/БО «Світло надії» за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в рамках Проекту, що впроваджується «100% життя» – Мережа ЛЖВ #FightForLife.