Метою проведення Всесвітнього дня пам’яті померлих від СНІДу є не лише привернення уваги до тих, чиї життя забрала хвороба, а передусім, це демонстрація суттєвих досягнень, які дозволили за останні 20 років епідемії ВІЛ/СНІД, завдяки доступу до безперервного антиретровірусного лікування, зберегти життя 150 тисяч наших громадян.
У Житомирській області станом на 01.05.2021 року (починаючи з 1995 р.) виявлено – 10448 осіб, які мають позитивний результат обстеження на ВІЛ, з них перебувають на обліку з діагнозом ВІЛ-інфекція 7945 осіб. За останні 10 років захворюваність та смертність від СНІДу зменшилася в області майже вдвічі, що демонструє ефективність впроваджених заходів профілактики та лікування.
Лікування ВІЛ перешкоджає розмноженню вірусу в організмі, сприяє відновленню імунної системи, покращує якість і тривалість життя ВІЛ-інфікованих, а також суттєво знижує ризик передачі ВІЛ іншим людям. А за обставин поєднання «епідемії в епідемії» (ВІЛ та COVID19), важливо зберегти всі ефективні протиепідемічні напрямки, включаючи соціально-медичні сервіси для ВІЛ-позитивних українців.
Хорошим прикладом таких сервісів є скоординована робота медиків КНП “Обласного медичного спеціалізованого центру” Житомирської обласної ради та соціальних працівників Благодійного фонду “Нехай твоє серце б’ється”, завдяки якій, навіть в умовах жорстких карантинних обмежень, спільними зусиллями, вдалося врятувати багато людей та допомогти їхнім близьким, не втратити батьків, матерів та дітей.
В цей день ми вшановуємо пам’ять померлих від СНІДу, але не забуваємо, що боротьба за кожне життя досі триває і лише разом ми здатні вплинути на загрозу та подолати епідемію ВІЛ/СНІД в Україні!
https://fb.watch/7ji55BrAY1/