Понад 50 учасників досліджували юридичні, психологічні та соціальні аспекти проявів насилля та напрацьовували механізми протидії.

Символічно що захід відбувся, як завершальна акція Всеукраїнської інформаційної компанії в Житомирі “16 днів проти насильства” у День прав людини (Human Rights Day), проте це лише початок – зазначили організатори форуму.

“Інформаційні заходи, щодо протидії насильству не повинні обмежуватись лише 16тю днями, а мають постійно нагадувати суспільству про те, що проблема існує і з нею необхідно боротися. Саме з цієї причини цьогорічні заходи благодійного фонду «Нехай твоє серце б’ється» були заплановані на завершення “16 днів проти насильства” і стануть стартом акції «Біла стрічка»” – Зазначила директор фонду Наталия Нагорная.

Варто зазначити, що проведення форуму і старт акції «Біла стрічка» в Житомирі вдалося реалізувати в рамках проекту, що впроваджується за підтримки Інноваційного Фонду з питань взаємодії поліції з громадою на засадах партнерства (CPIF) Проекту підтримки підготовки поліцейських (PTAP), що реалізовується в Україні компанією «Агрітім Канада Консалтинг Лтд» за фінансової підтримки уряду Канади.

Кожен учасник Міжвідомчого форуму одягнув білу стрічку, як світовий символ боротьби з домашнім насильством і отримав серце небайдужості.

Вони розглянули ситуативні кейси та обговорили проблемні питання міжвідомчої взаємодії у попередженні домашнього насильства.

Із 11 січня 2019 року вступають в силу норми закону, які передбачають кримінальну відповідальність за вчинення домашнього насилля. Окрім цього Нацполіція отримала право контролювати поведінку кривдника, щоб не допустити повторного насильства, буде створений Єдиний держреєстр випадків домашнього насильства, розробляються програми реабілітації для постраждалих і їхніх кривдників.

Проте є питання, що потребують напрацювання дієвого механізму в рамках законодавчих змін, зокрема чіткий механізм дій при винесенні заборонних чи обмежувальних приписів кривдникам, які є власниками помешкання в якому проживає жертва, проходження реабілітаційних програм жителів із сільської місцевості тощо.

Аби скоординувати зусилля і опрацювати спірні і проблемні питання представники органів місцевого самоврядування, поліції, профільних служб, регіональних центрів безоплатної правової допомоги та благодійники підписали меморандум про співпрацю.

Також в рамках Міжвідомчого форуму пройшла «Жива бібліотека», яка реальними прикладами розвіяла міфи щодо бездіяльності поліцейських і показала позитивні результати роботи правоохоронців в житті пересічних Житомирян.

На завершення заходу організатори запросили долучатися учасників до майбутніх акцій та інформаційних кампаній, які заплановані в рамках проекту Police Training Assistance Project – PTAP, що впроваджується за фінансової підтримки уряду Канади.